Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Salam semua..

Dah tengok iklan raya TV3 2010 ni? er.. kalau belum tgk.. sorry.. you are too late boy.. ! (or gall!)..

tapi don’t worry – youtube kan ada! mari tgk kt bawah..

Ok.. dah tgk? apa korang fikir? bawah ni .. apa yg aku fikir setelah aku tgk 1st time.

1. Apa ke jadah nya iklan raya macam ni? sapa yg buat ni? takde feel melayu langsung!

2. Gampang! udah laa skang ni penuh dgn isu melayu kene kutuk! nak di buang segala kelebihan melayu , iklan raya yg mmg ekslusif penuh kemelayuan pun nak di lacurkan?

3. aku nampak macam – what?? krismas ke raya melayu ni? sejak bila raya melayu ada santa klaus terbang2?

4. Korang tgk pulak detail ulasan scene iklan tu satu persatu kt SINI (link keluar – blog orang lain). Mmg nampak over-analised eh? paranoia ke mamat ni? Tapi tgk betul2.. itu bukan analisa saja2.., aku tgk balik iklan tu..! mmg celaka! mmg semua scene-scene iklan ni sengaja di buat utk menyesatkan!! Tak ada langsung unsur2 ke-islaman..

5. Aku teringat scene dari cerita – My Heart ? yg acha sepriasa / irwan shah tu.)  – sama laa konsep dgn iklan TV3 ni – cerita melayu tapi cuba di selitkan dgn unsur kristianisasi yg melampau.! kitab di kuburan bukan al-quran tapi buku hitam dan tulisan rumi..! dan perempuan pakai pakaian hitam.. – macam berkabung orang kristian.. dan banyak lagi aspek filem ni yg sangat meng-kristiankan.. tak tau korang perasan ke tak.

6. Hati-hatilah kawan-kawan dgn apa yg kita lihat di media masa hari ni – semua benda banyak benda2 subliminal message .!

7. Pekalah kita dgn isu2 macam ni dan terus bertindak.. bising2.. dan kasi kecoh.. jgn diamkan!

~~~~~~~~`

Nak usik sikit isu namewee – bila nak kene tindakan? haissh.. sakit hati! orang diaorang buat apa2 lepas aje eh., orang kita.. usik sikit.. terus di kata racist.. dan macam2.. !