Benarlah mata pena itu lebih tajam dari pedang! Sebab tu ada yg tak suka..

Salam semua., puasa tak ? apa kes ni.. puasa-puasa.. ban-meng-ban orang ni? Takpe lah.. tulisan aku kt sana dah kene padam thread nya..🙂

Meh aku tulis balik kt sini , kat sini orang tak leh nak delete posting-posting  aku..🙂.. kt sana suka-suka hati aje.. padam segera supaya tak ada orang tau..!

apa pun.. aku paste kan balik apa yg aku post smalam.. supaya mana yg nak tahu cerita yg betul tu.. baca dan nilaikan sendiri!

~~~~~~


Salam semua,
Izinkan aku bersuara dari pihak yg di kenakan tindakan..

1. Atas rasional apa tindakan ini di kenakan?

2. Biasa kalau ban user – ada pm / memo kepada user – kenapa takde? aku nk tau jugak kenapa..?

3. Reason yg admin bagi –

  • – # Mencetuskan isu dengan tujuan untuk menimbulkan kekacauan dan kekecohan
  • – Kesalahan: flame, offtopik, menyalahgunakan chatbox

4. Aku nk tanya lah.. sejak bila kesalahan offtopik boleh sampai kene ban?

5. Menyalahgunakan chatbox – ini pasal isu tioman – lama dulu.., ada lagi ke aku bangkit kan isu tioman kt chatbox? tanya lah budak2 yg kat chatbox.. rasanya.. takde kot?

6. Pasal kesalahan mencetuskan isu dgn tujuan menimbulkan kekacauan , izinkan aku paparkan sesuatu..!  (korang tgk sendiri lah gambar2 yg diaorang guna tu…! buat lah korang punya conclusion sendiri.. kenapa aku tegur. )

Isu bermula bila aku  tegur kat thread kucen(manjacat) tu.. lepas dia buat album2 utk ahli bdn.., aku komen saja. – “user macam ni laa yg patut kita gelar mr. personaliti.. rajin menyumbang. dan bla.bla..bla.!

7. Tujuan aku komen tu.. sebab aku macam marah bila tahu, pertandingan ni dah main kutuk2 fizikal dan kekurangan orang – yg tak hensem tak boleh jadi pemenang mr. personaliti. (siap boleh pulak kata nightmare bila dollah cheng leading.. apsal nightmare?? buruk sangat ke dollahcheng tu?)

8.  Another reason – kutuk-kutuk orang tu juling lah.. gini lah..!

9. Aku berasa – benda2 macam ni tak elok kah perkara2 macam ni di biarkan. Bila kita mengata..fizikal orang.. , ada yg membaca tu kawan2 pada orang yg di kata..! kita jgn ingat dlm forum semua orang setuju dgn kita . Bila orang tak suka orang mengata kawan2 dia,, benda ni jadi tersampai.., bila dah sampai ke orang yg di katakan – kan dah kecik ati orang tu.! biarlah dia rupa macam mana pun.. bukan salah dia.. dia hitam ke.. juling ke., tak semenggah ke rupa..! apa punya rupa mereka.. diaorang tu semua kawan aku! aku dlm berkawan.. tanyalah sapa2 yg kenal aku.. tak pernah nak pilih2 kawan.Sapa pun aku kawan! tak mengira apa status pun.. kau student ke.. kerja besar ke.. keje biasa.! tak kesah..🙂.

10. Aku tegur admin forum ni juga., walau pun mereka tak join sama mengutuk.. tapi mereka join skali dlm thread ni. seolah-olah mereka suka benda2 macam ni berlaku.

11. Ini feedback dari user yg antar pada aku. Jadi faham-faham lah, kalau user dah feedback pada aku – bukan pada admin – kenapa kan? Patut sebagai admin.. mereka yg menegur.. jgn laa kita kutuk2 user..

12. Lagi pun .. kata nak buat pertandingan Mr. personaliti kan? bukannya  Mr. Hensem bdn kan? Kalau nk yg hensem.. buatlah pertandingan baru.. (yang hensem..)
~~~

Atas sebab-sebab di atas ni lah ^^^^ aku kene ban.. aku tegur.. benda ni..! kenapa biarkan?

Thread yang di tampilkan ni tiada di bilik biasa.. bilik khas wanita namanya.., ! ada user2 yg tak gemar cara diaorang kutuk2 user dlm bilik tu yg tolong copy screen shot pada aku..

tgk bawah .. nilai-nilaikan..

Pasal aku salahguna chatbox – aku dah jawab ni kt admin- aku guna chatbox pasal nk tanya isu tioman.., dan aku tak di beri akses ke bilik tindakan user2 tioman. Kalau aku di beri akses bilik tu.. aku takde nak bising kt luar.

itu saja. pasal tu pun nk di jadikan sebab utk ban? hmm.. pelik.

~~~~~

Tamat ulang semula smalam.. !

nanti aku sambung lagi.., ada lagi yg aku nak jawab kt sini.. >>

Dollah cheng ada tulis:

<snip>..

kami telah berbincang (bukan mengumpat) apakah yang morph tak puas hati, apakah yang patut dilakukan. malahan, perbincangan 4-hala antara morph, se7en, dan kedua-dua admin telah diadakan, tetapi, AFAIK, telah menemui jalan gagal.

<snip>..

Ini tak betul.! tiada pun pertemuan 4-hala.! Tak baik berbohong di bulan puasa..🙂

Apa yg berlaku – Seven ada ym dgn aku,  dan selepas tu pada masa konferens – aku takde.. ada kelas time tu..,  dan 2 admin mengambil ksempatan utk memperdengarkan kes mereka.. tanpa ada peluang utk aku nak berkata apa2 utk jelaskan isu yg betul..🙂 maka jadilah 1-side story..

~~~

Ini semua deja-vu..🙂.., dulu masa Admin-1 ni .. nak take over dari TM muda., aku dgn chinozie yg start rebel.. dgn TM .. dgn admin-1 masih di dalam barisan mod.., tulisan aku dan chinozie jugak laa yg buat TM lepas kan BDN kepada exabyte.. yg kemudiannya di handle oleh admin-1.

Konsep aku memang dari awal adalah – BDN utk semua.. bukan utk kroni.. bukan utk sapa-sapa pun. Tapi bila banyak tindakan admin – menyimpang dari peraturan yg dia buat sendiri.. aku tegur lah.. ! bila terlalu banyak tegur tu.., admin pun tak berkenan lah… hingga akhirnya.. aku rasa.., tak perlulah aku berada di dalam barisan mod  lagi.

dah jadi orang biasa., terjadi pulak peristiwa Tioman.. haih.. masa ni.. aku  tak kira lah. walau user biasa.. aku rasa bertanggungjawab utk dapatkan balik setiap sen duit user bdn. User2 yg pergi trip.. sebab teruja dgn trip2 bdn sebelum ni.. yg teratur.. dan meriah. Di sebabkan aku bising dan dok push2 pasal isu ni .. admin jadi tak senang duduk.

Kenapa?

1. Aku tegur pasal admin tak proaktif dlm isu ni.. main biar aje. bila dah jadi isu baru kelam-kabut nak tutup sana nak tutup sini.

2. Mereka tak nak terima hakikat – yang si-pelaku – memang telah pakai semua duit2 tu., mereka tetap nak percaya yg si pelaku telah bayar pada agen. ! aku dah buat siasatan.. dan aku pegang bukti yg si pelaku memang menyeleweng kan duit peserta2 bdn.. (maaf bukti ni aku simpan sendiri.. mana yg dah dapat tgk tu.. itu baru intro..! ) – admin slalu kata aku gertak saja.. saiko saja..!🙂.. well – wrong again –  anda silap.. aku takkan marah kalau betul si pelaku bayar pada agen..! ini mmg kes naya pada si pelaku! tapi itu bukan kes nya!

3. Peserta tioman dapat balik duit pertama tanda komitmen dari yg berhutang – sapa yg push? aku dan mukh jugak yg push! aku yg pastikan dia tidak lupa akan hutangnya pada user.

4. Admin ada turun padang?  .. jumpa user dan orang yg seleweng duit tu? takde kan?
5. dan banyak lagi lah.. diaoarang tau bising dlm forum.. tutup topik.. dan halang orang yg nak kasi settle isu tu.. settlekan isu dgn cepat. Ini dah nak raya dah ni! budak2 nak pakai duit.. lagi delay.. delay.. delay.!

Abis isu tioman ni.. gua pun malas ambik tau laa apa2 benda lagi.! ada life lain lagi.. selain dari ini..! (orang yg cakap kt aku – get a life tu.., dia patut pandang cermin – get lost and get a life yourself.! )

Selamat Berbuka.. ! jgn tercekik ya!