Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Aku selalu dapat soalan2 berbentuk peribadi dari pembaca forum yg aku lawat samada dlm bentuk private message atau email.

Yang ni aku dapat melalui Visitor message . aku dah reply kt pm user tu., tapi aku rasa menarik kalau kita kongsi bersama.

Pada aku ini permasalahan yg selalu juga bermain di fikiran anak2 muda yg baru bekerja. Jgn ambil hati apa aku tulis., baca dgn jiwa yg terbuka.

begini cerita nya! cheewaah..πŸ™‚

~~~~~~~

Soalan :

“morp, aku nak tanya ni..actually aku dah xtau nak beli kete ape.aku nak ambik vios 2nd model lame tu xlepas..pastu nak ambik myvi SE pun xlepas..
persona pun xlepas..viva n saga baru tu je yg lepas..tp aku xminat kete tu…gegile xmnat…basic aku 1.6k..tolak2 sume ade dlm 1.5k smthng..ko agak2 dpt ambik kete pe ha?
klau bleh aku nk kte luar..aku dah servey city model lame tu, tp hrga die masih 53k lg…same gak cm vios lame..full loan aku bleh pegi 48k/49k (rasenye)…aku ade gak dgr cite hrge kete akn trun bulan 5 ni..btol ke? harap ko dpt mmbntu~”

Macam ni laa kot kereta idaman si penanya soalan ni.. semoga dapat ya dik!πŸ™‚ usaha kene lebih!

~~~~~

Jawapan :

Bro,

Dgn gaji kau tu., macam payah nak angkat Vios atau City.. lagi pun.. kau angkat 2nd hand.., nanti tak larat gaji kau nk mengganti banyak benda yg dah start nak kene tukar pada kereta 2nd hand.

Harga kereta akan turun bulan 5? er.. interest rate akan naik start 1hb June 2010 ada lah.πŸ™‚

Dengaqn gaji kau 1.5k., kau adalah berisiko tinggi utk angkat kereta yg installment tinggi.

Kalau kau angkat kereta 55k.., kau bayar deposit 5k.., loan 50k selama 7 tahun, dgn interest rate 5% setahun.. installment kau dah 800 sebulan. tolak gaji kau .. ada lagi 700. 700 tu.. sikit sangat tu utk kau survive beb..! minyak saja dah berapa. 300 paling murah. Tol lagi? kos maintenance? sekali service 200 beb!

Tayar lagi?

Pendekkan kata ., kau sabar dulu lah., nk cari kereta pun.. terpaksa jugak kau pakai kereta bawah 30k. dan installment dalam 3-400 cam tu. sabar ler.! kalau kau rajin.. cepat laa kau pakai kereta.

Cari keje part time .. sampai kau dapat kumpul deposit 10k ke., 15k ke., tak de laa terasa sangat.

Tamat ulangan semula

~~~~

Jadi apa yg korang belajar di atas?

Kadang kita terlupa, kos sebenar nak memiliki sesuatu sebenarnya lebih besar dari hanya installment saja. ! jgn lupa kos2 lain.., kos alat-ganti (cuba kau fikir.. sebab apa orang dah start jual kereta yg diaorang pakai lepas 5 tahun? , sebab dh start laa macam2 nk kene tukar.., lagi bagus angkat kereta baru yg ada free servis dan maintenance sampai 2-3 tahun), dan kau beli kereta 2nd hand.. ingat nak murah., masa test mmg sedap.., pakai aje sebulan.. dah start macam2 bunyi timbul..! macam2 sakit bahu.. pinggul.., pinggang.. semua tu perlukan duit.

Abis pakai hari-hari ? minyak., tayar., insurans . roadtax? incidental? kau terlanggar kereta orang ke.., orang terlanggar kereta kau ke.., barai ke., semua tu duit juga bro..!

Jadi.. sabar aje., kalau kita belum sampai ke tahap tu., kita sabarkan diri. jgn ikut aluk-aluk orang., orang pakai kereta Vios.. kita pun nak., kita cermin kan diri dulu ya! jgn ikut orang yg tak mampu tapi nak jugak berhutang! nanti yg susah diiri kau sendiri..! kereta kene tarik. kau tetap kene bayar short-fall yg tinggal pada kereta tu lepas di lelong!

kalau korang rajin.. komen lah pendapat korang di bawah.πŸ™‚