Tags

, , ,

Asyik-asyik gambar rumah aje,., bosan ah. Smalam aku buat aktiviti yg lain sikit dari rumah.

dah lama aku miss Traders club ni. smalam akhirnya pegi..

Kelas ni, utk graduates yg dah lepas kursus teknikal ni.

Kalau korang perasan, semua orang bawak laptop sendiri..

Cuba perhatikan demografi ahli kelab ni – surirumah.. pakcik2 pesara.., ada yg faham.. ada yg datang utk dapatkan tips saja., macam2 orang ade. Tapi yg penting.. jgn pandang dari rupa ya!!
Ko tgk makcik sebelah baju putih tu.. yg cam bz menela’ah tu., dia tu terrer forex.. mengajar aku macam mana dia make money..! 10-20k usd dia buat depan mata aku dlm 3 trade.. , aku tgk saja.. aku tak faham.. aku tak berani.

Dari segi kekuatan modal.. aku lah yg paling kecik.. , aku untung 100-200.. kadang2 ada laa lebih sikit.

Smalam yg share hit & miss diaorang., aku hanya mampu telan air liur , sekali trade untung dlm 50k tu biasa. Ada yg nangis masa present, bukan sebab rugi., tapi kurang untung..! (adeeh.. aku tunjal kepala baru tau! . )

Kes? – dia panik..! pegi tgk market masa pukul 9-10pagi..! jadi dia jual pegangannya pada harga rendah (katakan 4.60sen) sekali.. belah petang market recover.. dan kaunter dia naik sampai RM6.00.. ! Mau tak terduduk member!

Tapi , yang dia tak cerita, dia dah pegang kaunter ni dari harga 0.78sen.! cheh..! kira sendiri laa berapa untung dia! Dan dia keluarkan semua duit dia.. tambah lagi pegangan pada 0.80 sen dan 0.90sen..

apa yg semua belajar?

Tgk gambar atas ^^, setiap group akan buat presentation utk study yg di beri.
Dalam traders club ni, setiap orang akan di pecahkan kepada grup2 tersendiri.

aku ada grup aku, dan kita akan challenge each group setiap minggu.. sapa punya group portfolio akan perform best minggu tu.., then after certain stage.. akan check performance utk bulanan dan maybe tahunan.

Tapi, semua yg datang.. dapat info berguna lah.. tentang sectoral play, Bull mana yg dah tired.. tak perlu di kejar lagi., Beruang mana yg lapar.. peluang mana yg macam baru nak masuk dlm radar.. yg orang lain belum kejar lagi.

Yang paling penting – setiap orang belajar bagaimana utk kawal serta kunci emosi. Cakap senang.. tapi bila duit kita sendiri on-the-line.. mesti rasa tamak dan takut tu kadang mengganggu fikiran.

Inilah personal pledge aku pada diri sendiri.. !

Successful Trading Declarations

1. Trading is simple, trading is fun, making money from the market is easy.

2. I deserve to be successful in trading because I follow my trading plan.

3. My stop loss is my insurance against bigger loss.

4. I take care of my risk and maximize my profit by trading with the trend.

5. I always buy at support and I always sell at resistance.

6. I am patient to wait for the best trades.

7. My trades get better, my profits get bigger trades after trades

Amin…. semoga aku lebih berdisiplin. Boleh ler aku upgrade plan dapur aku.. .. dan mengisi balik tabung ayam aku yang dah pecah berderai dek nak masuk rumah baru ni.